Vine Dragobetele, se saruta fetele!


Vine Dragobetele, se saruta fetele!

Dragobete este un Cupidon al folclorului romanesc, este ziua cind se sarbatoreste amorul. Dragobete era un tinar frumos si iubaret care tinea calea fetelor si se infrupta din frumusetea lor

Prezentata in mass-media de dupa 1989 ca varianta romaneasca a Sfintului Valentin, aceasta sarbatoare este anterioara celei aparute in timpul Evului Mediu occidental. De Dragobete se leaga multe obiceiuri: se logodeau tinerii, flacaii faceau juraminte (fratii de cruce); se aducea hrana pasarilor care incepeau un nou ciclu calendaristic, Dragobete fiind numit si „Logodnicul Pasarilor”. In unele locuri, fetele luau ultima zapada si cu aceasta se spalau pentru a deveni mai atragatoare. Seara se faceau focuri si in jurul focului se spuneau povesti cu tenta erotica.

Dragobetele, ziua indragostitilor la romani, sarbatorita in anumite regiuni ale tarii pe 24 februarie, in altele pe 28 februarie, a resuscitat odata cu aparitia in peisajul publicistic romanesc de dupa 1989 a Sfintului Valentin. Traditiile si ritualurile legate de Dragobete si 1 Martie nu sint proprii romanilor. La majoritatea popoarelor balcanice intilnim diferite variante ale acestei sarbatori, mostenite de la romani. Etimologia acestui cuvint (in slava veche, dragu b?ti inseamna a fi drag) nu este un argument pentru a sustine originea slava a sarbatorii. Popoarele slave, care au ajuns in aceste locuri mult dupa retragerea romanilor, nu puteau fi la originea unei sarbatori care exista de mai bine de un mileniu la romani.

Legenda tinarului Dragobete

Cu Dragobete intram intr-un folclor cu mai multe variante si care a evolut in functie de anumite momente din istoria formarii poporului roman. Este posibil ca Dragobete, ca personaj de legenda, sa vina din celebrele sarbatori ale amorului la romani, „Lupercaliile”, ce aveau loc in a doua jumatate a lunii februarie. „Cert” este ca era un tinar frumos si iubaret care tinea calea fetelor si se infrupta din frumusetea acestora. In unele variante apare chiar un fel de zeitate ce ne duce cu gindul la Eros al grecilor. Alteori un fel de „Zburator” care tulbura mintea fecioarelor. Daca ar fi sa facem o sinteza a acestor legende, Dragobete era fiul Babei Dochia, personaj prezent la rindu-i in multe legende si cu origini care difera de la un colt la altul al tarii. Baba Dochia nu-si iubea nora si orice prilej era bun pentru a o umili. Din cauza rautatii, Dochia sfirseste prin a fi pietrificata. Aceasta legenda a fost hranita si de realitatea vietii din perioada cind soacra era intr-un fel patroana casei.

Martisorul si Zilele Babelor

De aceasta baba arhiprezenta in folclorul romanesc se leaga si „Zilele Babelor”, care incep pe 1 Martie si tin, fie o saptamina, fie noua zile sau 12. Dupa trecerea „Babelor” vremea se aseaza si urmeaza linistea zilelor Mosilor. De Dragobete se leaga si istoria martisorului, care era un fel de amuleta ce proteja persoana de spirite si ginduri rele. Martisorul este insotit de un snur, ale carei culori difera de la o zona la alta: alb cu negru, alb cu rosu. Cu unele exceptii, fetele primesc martisor de la baieti, gest ce semnifica simbolul prieteniei si al dragostei. Exista zone ale tarii unde fetele ofera martisor baietilor. Snurul se poarta fie pe piept, fie la git sau la mina. In unele parti se poarta pina la Sfintul Gheorghe, in altele pina la sosirea primelor pasari migratoare. Forma martisorului evolueaza in functie de dezvoltarea societatii. Dragobetele a fost increstinata dar nu a intrat in calendarul crestin.

Dragobete versus Valentine’s day

In zilele noastre, Drabobete a devenit o arma de lupta impotriva sarbatorii amorului venita din Occident, Sfintul Valentin. In spatele lui Dragobete se aduna fel de fel de necunoscatori ai folclorului, istoriei si culturii europene si opun de-o maniera stupida cele doua personaje, cele doua sarbatori. Dragobete are istoria lui, Sfintul Valentin de asemenea. A opune pe Sfintul Valentin si Dragobete inseamna sa anulezi istoria si sa ignori folclorul. Dragobete vine dintr-un trecut precrestin al acestui colt de Europa si este martorul peste timp al credintelor lucuitorilor Balcanilor de dinainte de crestinism, al influentelor primite din intilnirea cu civilizatia si religiile romanilor, in timp ce Sfintul Valentin este mai degraba sarbatoarea dragostei nascuta in sinul crestinismului si care a cunoscut gloria in timpul Evului Mediu. Din fericire, avem astazi doua sarbatori ale iubirii si prieteniei ce ar trebui sa fie prilej de manifestari ale acestui sentiment sublim si nu ocazia pentru polemici inutile si fara nici un argument istoric.

Reclame

2 comentarii la “Vine Dragobetele, se saruta fetele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s