Elizabeth Bathory mit si realitate.


M-am conformat, şi astăzi vreau să vă prezint povestea contesei Erszebet (Elizabeth) Bathory ( 1560 – 1614), contesă maghiară, căsătorita la vârsta de 15 ani cu contele Ferenc Nadasdy, căsătorie aranjată, cu interese între familii. Soţul i-a fost net inferior ca educaţie, dar s-a făcut remarcat prin cariera militară.

Acesta moare la o vârstă destul de fragedă, asasinat de o prostituată. Contesa Bathory îşi trăieşte viaţa în castelul Cachtice din Carpaţii Slovaciei de astăzi.

Dar să vedem de ce a fost numită contesa demon care a îngrozit isoria şi mai apoi contesa vampir – contesa Dracula.

Se spune că frumuseţea orbitoare a contesei începea să se stingă odată cu trecerea timpului ( lucru foarte normal ) şi că de aici a plecat totul. Înnebunită din pricina acestui motiv, madam Elizabeth a început să apeleze la tot felul de trucuri cosmetice, până când, în urma unui mic accident, s-a murdărit cu sângele unei servitoare virgine, pe faţă. După ce s-a şters, minuuune, parcă tenul îi întinerise. Astfel a început măcelul şi de la picături de sânge a ajuns la cantităţi industriale. Da, omora fecioare pentru a se îmbăia în sânge. Unele zvonuri spun că-l şi bea. Cică în numai 10 ani a omorât peste 600 de virgine.

La un moment dat ajunsese să nu mai mănânce, să se ofilească, să urle de durere când era nevoită să înghită până şi apă, să se ferească de lumină. Să arate precum un monstru.

Datorită zvonurilor privind dispariţia unor fete din împrejurimi şi datorită zgomotelor macabre venite din pivniţele castelului, regele Mathias al II-lea al Ungariei, s-a văzut nevoit să ia măsuri şi să investigheze cazul. Cică au găsit acolo un peisaj de nedescris…  înfiorător

A avut loc un proces spectacol intentat de unchiul contesei, Gyorgy Thurzo, aceasta fiind găsită vinovată şi închisă în propriul castel, zidită într-un turn, fără lumină. Starea de sănătate precară şi-a spus cuvântul, ea murind destul de repede.

Cam asta e povestea. Am văzut până şi filmul ” contesa însângerată”, mânată de o curiozitate lucie. Părerea mea? Toate-s nişte aberaţii. Iată cum văd lucrurile:

Contesa Elisabeta, de o frumuseţe rară, educată, deşteaptă ( cică excela la acest capitol ) şi nu în ultimul rând, extrem de bogată, a rămas văduvă. Toate rudele sale au început cursa pentru moştenirea averii, iar unchiul său a fost primul care a plămădit tot felul de poveşti ( el fiind moştenitorul de drept ).

Cum să omori 600 de fete şi să nu observe nimeni? Timp de atâţia ani? Păi nu golea satele din împrejurimi? Cam câţi litri de sânge sunt necesari pentru o baie? Mă întreb şi eu… Şi încă ceva: măi, da’ duduia satele de virgine şi nu altceva. Păi alea nu se căsătoreau la 15 ani? De unde atâtea virgine?

Am văzut un documentar pe History channel în care se studia problema de sănătate a contesei. Cică ar fi avut cancer la stomac ( din cauza alimentaţiei ), de aici şi urletele, durerile şi toate cele… nicidecum vampirul din ea.

Voi ce credeţi? A fost un demon, cea mai mare criminala in serie, sau e doar un mit?

Adevarul despre Elizabeth Bathory este poate chiar mai ciudat si intrigant decat toate legendele, speculatiile si miturile populare infioratoare care s-au nascut in jurul ei. Contesa a fost una dintre cele mai crude, de temut si sangeroase personalitati ale tuturor timpurilor si un criminal in serie atat de feroce cum rar se consemneaza in istorie.

Realitatea nu este intotdeauna numai lapte si miere asa cum ne-am dori. Istoria are si pagini mai putin curate. Istoria are si modelele ei negative, antieroii a caror viata ne fac sa ne apreciem si mai mult eroii si ne inspira in crearea povestilor de groaza. Oamenii nu sunt intotdeauna ceea ce par. Dincolo de un chip frumos si de o educatie aleasa, dincolo de aura de delicatete si fragilitate degajata de statutul de femeie, sub aparenta mastilor si a intrigilor politice, a pozitiei sociale sau a dorintei de a da uitarii faptele, exista fapte care cutremura prin malitiozitatea si cruzimea lor, exista comportamente care nu pot decat sa iti provoaca fiori pe sira spinarii. Se spune despre fascinanta si temuta contesa Elizabeth Bathory ca a fost una dintre cele mai crude si sangeroase personalitati ale tuturor timpurilor si un criminal in serie atat de feroce cum rar se consemneaza. Si s-ar putea ca totul sa fie adevarat…

Istoria nu se bazeaza insa pe legende cusute cu fir de minciuna si povesti de adormit copiii, are nevoie de fapte, dovezi, de realitate, de evenimente care au avut loc in timp si fapt. Adevarul despre Elizabeth Bathory este poate chiar mai ciudat si intrigant decat toate legendele, speculatiile si miturile populare infioratoare care s-au nascut in jurul ei. Cu siguranta ca Elizabeth Bathory nu a fost femeia vampir ce sugea sangele oamenilor si nici femeia canibal ce isi potolea foame cu carne proaspata de om, poate ca inclinatiile sale sexuale sunt incerte, poate ca practicile sale de magie si tehnicile cu care isi tortura victimele sunt doar un mit, insa mai mult ca sigura ca in numele dorintelor sale a curs mai mult sange decat i-a fost dat vreunei fiinte umane sa verse. Marturiile victimelor care i-au supravietuit dovedesc acest lucru, cadavrele si ramasitele umane mutilate gasite pe proprietatile din jurul castelului in care locuia contesa reprezinta fara doar si poate o dovada imposibil de contestat.

Ar fi putut avea totul…

Ce cuvinte neexagerate, “la limita normalitatii” ar putea fi spuse despre Elizabeth Bathory pentru a o pune si intr-o lumina favorabila inainte de a arunca asupra ei stigmatul de “femeie monstru”? Elizabeth Bathory a fost si mama, avand un baiat si 3 fete (alti 2 copii ai sai au murit la varsta infantila). Din scrisorile cu valoare documentara datand din acea perioada reiese ca Elizabeth se folosea frecvent de puterea sa pentru a interveni in favoarea vaduvelor de razboi din Ungaria aflate in pragul unei saracii cumplite. Ceea ce o face cu adevarat cea mai interesanta si “de neinteles” femeie din istorie este faptul ca era o femeie frumoasa, talentata, extrem de inteligenta, instruita si culta, o persoana care avea totul si… societatea acelei vremi la picioare pentru a fi daca nu fericita, atunci cel putin multumita. Intr-un timp in care multi dintre nobili erau iliterati (chiar si barbatii despre care se presupunea ca sunt mai scoliti decat femeile), tanara contesa era capabila sa converseze ireprosabil in 3 limbi; limba maghiara, latina si greaca, beneficiind totodata de o educatie aleasa.

 

 

 

 

Reclame

3 comentarii la “Elizabeth Bathory mit si realitate.

  1. Buna Ale’ superb articolul,felicitari,si sincer imi place cum pui problema si cum dezbati subiectul si sunt total deacord cu tine,eu zic ca trebuia sa te faci jurnalista,ai fler dar cine stie poate intr-o zi vei face si asta:).muahh:*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s